Saturday, September 4, 2010

melangkah...

melangkah..dan terus melangkah..t leh maju kehadapan..
melangkah pe ni??..hehe..melangkah memulakan projek seni la..
ni langkah pertama yang aku hasilkan...

.................


.................


.................



my baby you...

"gadisKECIL"










greatest moment..















































amacam??..ni aku panggil seni..seni meng"edit" gambo..seni gak..penat woo main edit2 ni..aku suke hasilnya..suke sangat...aku suka edit2 gambo kat page ni cropmom..try ar clik..memang enjoy  ar..sampai leka buat keje edit2 nih..

aku sedang meneruskan kerjaya meng"edit" nih sebelum projek rainbow sebenar yang aku sedang plan dilaksanakn..keep waiting ya!!

Bukit Dukong - bahagian 1

Hujan lebat mengila di kawasan Bukit Dukong, Kajang. Guruh berdentum bagaikan marah kepada bumi. Langit tampak merah menyala. Namun tidak menganggu sedikit pun kumpulan manusia yang cuba meceroboh Pengkalan Utama Tentera Golka.


Syytt….

Yen Rabu memberi  isyarat  telunjuk di bibir sambil menolak perlahan jeriji besi itu.. dengan pantas 6 susuk operatif berlari ke dalam..


Yen Rabu memerhati kelibat rakan sepasukannya berlari sambil matanya liar memandang sekeliling. Walaupun sudah beratus-ratus operasi sulit diketuai oleh beliau, namun keselamatan harus diutamakan. Silap sedikit boleh mengagalkan operasi sangat penting dan sulit ini.


“Ergh…!!” suara Dabusta kedengaran.


Saya segera memandang arah beliau yang berada di belakang saya. Cilaka! Beliau tergelincir. Badannya yang besar menyukarkan kami membantu untuk bergerak pantas. Malah dengan peralatan kamera yang sarat ditubuhnya menambahkan kesukaran tersebut.


“hei…campak sahaja kamera tu!” tegur Yen Rabu selaku ketua operasi dengan perlahan tetapi keras.


 Dengan pantas saya mengambil kamera canggih jenis Canon 555D itu dari leher Dabusta. Yen Rabu meyeret beliau dengan menarik beg galasnya. Muka Dabusta nampak sedikit pucat. Mungkin belum makan lagi agaknya.


Kelihatan Boba Dey melambai-lambai tangan kearah kami tanda untuk masuk ke blok bangunan itu. Dari pemerhatian terdapat 3 blok bangunan dalam pengkalan ini.


“cepat..cepat..” Boba Dey memanggil sambil melambai-lambai tangan.


Dengan pantas kami bertiga menghampiri bangunan tersebut. Memang berat kamera ini. Dengar kata kamera ini beresolusi tinggi dengan kemampuan 600k megapiksel dengan aplikasi digital sepenuhnya. Tetapi dari apa yang diberitahu lagi oleh Dabusta, Special Cameraman kami, kelemahan kamera ini pada beratnya yang menjangkau 15 kilogram.


Memang berat.


“fuck…!! Apesal lambat…lainkali senaman banyak sikit la.. jangan suka makan ayam tandoori je tiap-tiap malam..ni dah tergelincir..sape susah..” bebel Boba Dey bersendirian bila kami sampai kepadanya. Kami bertiga diam. Paham dengan perangainya yang kuat membebel.


“Syyt…diam..” beritahu Tajul Latif sambil cuba membuka pintu blok bangunan itu dengan kepakaran beliau. Tak sampai seminit, pintu itu dapat dibuka. Kami berenam tersenyum sambil memandang diri masing-masing. Memang layak beliau berada di dalam kumpulan elit ini.


Dengan perlahan pintu dibuka. Kelihatan lorong-lorong sempit tanpa tanda di hadapan kami.


Mama Sarara..” panggil saya perlahan pada wanita berumur lingkungan 70an ini. Walaupun umurnya sudah mencapai tahap bersara bagi pekerja kerajaan, namun kredabiliti dan prestasi beliau masih diperlukan dalam kumpulan Papi Richard ini, satu-satunya kumpulan paling elit dan sulit di seluruh Malaysia.


Tanpa diarah, Mama Sarara segera mengeluarkan peta dari begnya, dilembarkan untuk dilihat semua ahli kumpulan. “ini lorong utama yang akan menghubungkan blok bangunan ini dan blok yang yang lain. Jika dilihat, blok yang dihuni oleh pemimpin Tentera Golka adalah blok C. maksudnya blok ketiga. Kita perlu melepasi blok kedua ini dahulu.” terang Mama Sarara jelas dan terang. Sedikit pun tak terpada pada umurnya yang tua renta itu.


“jadi sekarang, hanya satu lorong ini sahaja kita perlu lalui untuk tugasan kita kali ini bukan?” Tanya saya sambil menunjukkan lakaran lorong dipeta itu.


“syyssst..diam..ada orang..” beritahu Dabusta sambil memegang kamera beliau memerhati. Aplikasi heat thermal didalam camera itu digunakan sebaiknya.


“ada 13 orang, lengkap dengan senjata, dari arah barat.” Jelas Dabusta lagi sambil membetulkan kedudukan kameranya itu.. gampang.nampaknya kami terpaksa melakukan sesuatu. Operasi ini tidak boleh gagal. Kami memegang amanah seluruh Negara. Seluruh rakyat. Kekejaman tentera golka sudah sampai ke maksimum. Kami tak akan mempersia-siakan tanggungjawab ini. Lagu “jika kau fikirkan kau boleh” bagai berkumandang disetiap telinga ahli kumpulan ini.


“Boba Dey, Achong Chopper. Ini tugas kamu berdua, lakukan dengan sebaiknya.” Arah Yen Rabu kepada saya dan Boba Dey. Kami berdua tersenyum sendirian. Kali ini tiba masanya untuk saya menunjukkan kemampuan saya sebagai salah seorang ahli dalam Papi Richard.


Dalam kumpulan Papi Richard semua ahli boleh menembak dengan baik dan tepat. Namun untuk menjadikan ianya kosisten dengan tugasan operasi yang diberikan, hanya kami berdua sahaja dapat menyelesaikannya. Saya dan boba dey.


Curut dinyalakan. Saya menghembuskannya dengan perlahan. “ sudah bersedia monyet?” panggilan mesra saya kepada boba dey. Beliau mengangguk sambil memasukkan magazin berisi penuh kedalam Mp-5.2, senjata jenis petempuran jarak dekat dengan saiz peluru 14mm. tak dilupakan juga, mempunyai ‘silencer’. Sesuai dgn tugasan kali ini.


Kami segera ke lorong barat, dengan pantas tetapi senyap.


Hanya pintu membatasi kami di lorong ini. Saya member i isyarat masuk kepada Boba Dey. asap curut sedikit memedihkan mata kami. Boba Dey angguk.


Pintu dikuak.


Cilaka!! Saya tersentak…


Dihadapan kami, tentera-tentera wanita yang cantik lengkap bersenjata sedang menyalin pakaian. Sempat dalam masa yang teramat singkat itu, otak saya memikirkan untuk menjadikan mereka ini sebagai  tawanan. Ya, tawanan saya.


“hoi!! Senyum sorang-sorang!!” jerit Boba Dey kepada saya sambil menarik picu senjatanya.


“Kacau daun betul.” getus hati kecil ini. Hilang segala angan saya tadi.


Picu ditarik. laras dihala ke arah mereka.


……………


…………..


Darah panas memancut-mancut bila tubuh mereka terkena hujan peluru dari kami. Sememangnya elit, mereka tidak sempat mengacu senjata langsung. Semuanya rebah ke bumi. Darah membasahi lorong barat itu. hamis dan melekit.


“bingkas sekarang!” beritahu ketua kami, Yen Rabu yang telah pun berada di belakang kami.


“kita kena laksanakan tugas kita secepat mungkin.” Katanya lagi sambil bergerak menuju kehadapan.


Menuju ke pintu utama.




bersambung....

Friday, September 3, 2010

ALGHRA

ok...projek gua terbaru..

harap lepas raya siap la manuskrip gua ni..

Thursday, September 2, 2010

jalan.JATUH.lari

Aku tergelak2 baca benda ni...cepatnya zaman kita berlalu... 



`•.¸¸.•´´¯`••._.••.¸¸.•´´¯`••._.•`•.¸¸.•´´¯`••._.••.¸¸.•´´¯`••._.•`•.¸¸.•´´¯`••._.••.¸
 
budak2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat mase skola rendah dulu: 
  • dulu kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau. salesman susu ada datang jugak naik lori sape yang kaya beli vitagen.. warna putih paling sedap..
  • kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. mesti ada satu buku yang best semua berebut contohnya buku lori yang tayar banyak,takpun buku kapal terbang budak pompuan baca cite dongeng pastu masuk kelas berlagak jadi puteri raja..

  • RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm...kalau cikgu nak bagi ganti..rmt masa tu semua mengaku tak bawak duit belanja
  • pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die. yang lelaki main tembak2, tepak sape beso pengkalan perang diala power.. takpun ambik pembaris dengan pemadam letak bawah tepak, main lori - lori..

  • main lwn pemadam, syg nak guna utk padam tapi pastu ukir jadi kereta sport, kat koperasi sekolah macam2 pemadam jual .gambo bendera paling popular , yang bau singgam pun ade..
  • pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.lepas tu beli tali ikat buku yang warna-warni tu..barula nampak macam budak rajin... pastu beli kepala ultraman nak letak belakang pensel..
  • cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.
  • bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.pastu ambik bulu dia simpan dalam buku kononnya boleh beranak
  • time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, buat pinggan mangkuk pakai gam kanji..
  • main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape.
  • jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca. letak minyak bon kat sekben kononnya boleh panjang..
  • bila time nak balik cikgu mesti suruh letak kepala atas meja sape yang paling diam dia balik dulu masa tu kelas sunyi sepi semua nak balik awal..
  • bila dah balik yang laki main polis entri dak pompuan main lubang tikus takpun main getah ada gak yang main konda kondi.. lagi satu kumpulan pulak mesti pakai beg beso jenama swan warna ungu kat tangan pegang botol air yang macam meriam tu sambil tunggu bas, bila ajak main sekali confirm tak nak.. 
  • yang main kejo2 mesti kira kat kaki sebelum main pastu ramai2 kira "ulat bulu panjat lidi sapa dulu dia jadi"
  •  takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...
  • balik skola beli JoJo x pon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.
  • Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...
  • Siri kartun; power rangers, transformers, ninja turtles,kickers,dashyankuro Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg.
  • kalau cite ultraman yg popular masa tu ultraman ace.. bila hakuto dan minami bergabung mesti teruja. tu belum kira airwolf dengan knight rider

nota kaki >> gelak-gelak gak..tapi jangan x ngaku yg korang penah buat semua pekara diatas ni erk!!
 

layan pelangi.

video